Mit rejt a láda? – 2016 első családi napja

2016. március 6-án az egri Dobó István Vármúzeumból érkezett nagy sikerű „Kocsira ládám, hegyibe párnám” időszaki kiállításhoz kapcsolódóan vártuk családi napunkra az érdeklődőket.
A szolnoki csatát megidéző hadijátékkal egybeeső vasárnapon, az esős idő ellenére sokakat sikerült izgalmas, sokszínű programjainkkal becsalogatni a múzeumba.
Délelőtt nem titkoltan a gyerekeknek kedveztünk, hiszen kézműves sarkot alakítottunk ki kiállítóterünkben, ahol az újrahasznosítás jegyében elkészíthette mindenki saját, hazavihető tejes dobozból készített festett ládikáját. Szebbnél szebb alkotások születtek, a gyerekek jól adoptálták a festett ládákon megjelenő motívumokat ezeken az egyszerű, kidobásra szánt dobozokon.
Aki inkább az ácsolt ládák motívumkincsével kívánt szorosabb barátságra lépni, falapokra rajzolhatott különböző mintákat, melyeket szintén magával vihetett készítője. Ez az alkotómunka az iskolás csoportoknak tartott múzeumpedagógiai foglalkozásokon is elnyerte a gyerekek tetszését.
A vállalkozó szelleműek feladatlapok megoldása során tesztelhették mennyire sikerült megismerniük a kiállítás új információkban gazdag tablóit.
Az ácsolt ládák elkészítésének rejtelmeibe, valamint több ezer évre visszanyúló használatába, az Arany Okleveles Népi Iparművész, Gyenes Tamás kalauzolásával tekintettünk be. Az előadás lenyűgöző volt, kicsiket és nagyokat egyaránt elvarázsolt.
A láda fénykorát, egy kelengyés láda ki és bepakolásával ismerhették meg a látogatók, mely során lehetőségük nyílt testközelbe kerülni egy lány kelengyéjének darabjaival, párhuzamot állítva a napjainkban használt tárlóeszközökkel és lakástextilekkel.
A kora délutáni órákban már csak a legkitartóbbak maradtak velünk a dr. Gecse Annabella néprajzkutató által vezetett képzeletbeli utazásra, mely során megismerhettük a Palócföldet, mint kutatási területet, mint fő ládakészítő központot és mint társadalomnéprajzi egységet.
Tóth Zsanett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük