Mozaik Múzeumtúra Roadshow 2017. április 28.

Ezen az áprilisi napon nagy volt az izgalom és mozgolódás a múzeum falain belül és kívül. Négy helyszínen 8-10 különböző program párhuzamosan, egész napon át – még sosem csináltunk ilyet, újdonság volt mindannyiunk számára. Ráadásul a szeszélyes áprilisi időjárás sem adott okot nyugalomra.
Mindezek ellenére nagy lelkesedéssel kezdtük meg programjainkat 9.00 órától. A Mozaik Múzeumtúra célkitűzéséhez híven délelőtt a 8-16 éves korosztály számára készültünk. Múzeumpedagógiai órákat tartottunk az éppen április 28-ig látogatható Formosa aranykincse: Tajvan szigete egy csésze teán keresztül időszaki kiállításunkban, ahol a gyerekek tealeveleket tapogathattak, illatolhattak és természetesen a fogalakozás végén teát kóstolhattak. A „Mesélő dobozok” Rádió- és televízió gyűjteményben pedig régi idők televízióit, rádióit és azok szerelőműhelyét csodálhatták meg a fiatalok.
11.00 órától „Középkori lakomára” vártuk az érdeklődőket (elméletben) Zay Orsolya tartott lenyűgöző előadást középkori ételekről és étkezési szokásokról.
Ugyanebben az időpontban indult a Szolnoki Galériában rendhagyó tárlatvezetés Az univerzum árnyékában című időszaki kiállításban. A két alkotó, Bereznai Péter és Lestyan-Goda János mutatta be tárlatát középiskolás csoportoknak, több turnusban.

Ebéd után pedig a Múzeum „házhoz ment”. 12.40-től muzeológus kollegáink – történész, régész, néprajzkutató, restaurátor – a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumában válaszolt a diákok múzeumi munkával kapcsolatos kérdéseire. Az osztályt vezető tanárnő így bátran mondhatta diákjainak: „Kérdezd a muzeológust!
Még javában kérdeztek a tanulók, amikor a Kossuth téren elkezdődött a New Toptalent Fit-Kid Se tornát, ritmikus gimnasztikát és táncelemeket ötvöző lenyűgöző bemutatója. A szemet gyönyörködtető előadások után megtanultuk, hogy: „A Fitness életforma, szépség és egészség kulcsa!”
A délutáni programokra már a felnőtt korosztályt vártuk. 17.00 órától a Múzeum díszudvarán került sor a Zolnok Bandérium lélegzetelállító harci bemutatójára. Megismerkedhettünk a 15. századi fegyverekkel és azzal, hogy milyen nehéz volt páncélban harcolni. A sok „csetepaté” után nyugodtabb vizekre evezetünk. A konferenciateremben bemutatkozott a szolnoki Bereczki Máté Gazdakör, akik színes előadás keretében megismertették a látogatókat a borkóstolás eszközeivel. Az eszközök bemutatása után pedig lehetőség nyílt vörös és száraz borok megízlelésére is. Borkóstolás után pedig következett egy kis tánc és muzsika.
Mindeközben a Tabáni Tájházban útjára indultak a „Tabáni mesék”. Az egykori szolnoki Tabánra emlékezve muzeológus kollégánk tartott előadást, azután pedig kötetlen beszélgetésre és egy kis „estebédre” marasztalták a hallgatóságot.
19.00 órától a Cuháré Néptáncegyüttes adott több táncból álló színes műsort a Múzeum díszudvarán. Az ő eladásukat az Inmates együttes koncertje követte, akik fergeteges hangulatot varázsoltak zenéjükkel a program végére.
A kezdeti izgalom ellenére, egy igazán jó hangulatú, színes programokban bővelkedő napot tudhattunk magunk mögött ezen az április 28-án. És még az időjárás is félretette szeszélyes kedvét, mert csak a rendezvény végeztével kerekedett vihar.

Barláné Kulánda Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük