„Árpád népe, Gyula népe…”

 

A keszthelyi Balatoni Múzeum immár 7. állomása az „Árpád népe, Gyula népe…” című, a Közép-Tisza-vidék honfoglalás kori leleteit bemutató vándorkiállításnak.

A szolnoki Damjanich János Múzeum 2013–2014. évben az NKA támogatásával, s több múzeum összefogásával egy regionális kiállítást valósított meg, amely a Közép-Tisza-vidék legjelentősebb X. századi, honfoglalás kori leleteit volt hivatott bemutatni.
A kiállítás legfőbb célja az volt, hogy összegyűjtse és a nagyközönség elé tárja egy kisebb tájegység legszebbnek tartott leleteit.
A megrendezését indokolta az is, hogy szerencsés feltárások nyomán Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy sor új lelőhelyen (pl. Szolnok-Szanda Beke Pál halma, Nagykörű) – a korszak kutatásának tudományos szempontjait alapul véve – jelentős leletekre bukkantak a szolnoki régészek.
Ez lehetővé tette a már korábban is ismert leletegyüttesek újraértékelését és emellett azt is, hogy megkíséreljék az eddig ismert történeti kép újragondolását és pontosabb meghatározását.
Mivel a kiállítás nem csupán egy megye, hanem egy nagyobb régió anyagát kívánta áttekinteni, ezért szükség volt a terület nagyobb társmúzeumainak a leletanyagát is bevonni a bemutatásra kerülő lelethorizontba. A pályázatban megjelölt múzeumok mindegyike segítőkész partnerként fogadott el bennünket, s adta a kiállítások idejére kölcsön a anyagát a korszakra vonatkozóan. Így mutathattuk be a Magyar Nemzeti Múzeum, a kecskeméti Katona József Múzeum, az egri Dobó István Vármúzeum és a kalocsai Viski Károly Múzeum leleteit, s ezek kiegészítéseként a szolnoki Damjanich János Múzeum tárgyi anyagát.
Nagy örömünkre mindegyik helyszínen jelentős érdeklődésről számolhatunk be. A kiállítás sikereként könyvelhetjük el, hogy a 2015. évre újabb helyszínek jelezték érdeklődésüket a tárlat esetleges fogadására. Így juthatott el Szolnok, Kecskemét, Nagykörű, Törökszentmiklós, Miskolcon, Eger után Keszthelyre.

« A 2 »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük