Birodalmak peremén. Szarmaták és gepidák Tiszapüspöki határában

 

 

 

 

Régészeti kiállítás a Tiszapüspöki Helytörténeti Gyűjteményben

A szolnoki Damjanich János Múzeum és a Tiszapüspöki Helytörténeti Gyűjtemény közös rendezésében egy kamarakiállítás keretien belül bemutatásra kerülnek az elmúlt évben feltárt Tiszapüspökihez kötődő leletek.
Kiállításunkban az időszámításunk kezdetét követő első hét évszázadot fogjuk vizsgálat alá vonni. A bemutatandó népek élete és történelme szorosan összefonódik, így lehetőségünk nyílik egy viharos, de annál érdekesebb korszak alaposabb megismerésére. Választásunk az ókori szarmatákra és a késő antik/kora középkori gepidákra esett. Két olyan történelmi korszakra, melyek szinte teljesen ismeretlenek a magyar közönség előtt.
A szarmaták a római kori barbár népeket, a gepidák pedig a késő antik germán királyságokat testesítik meg az Alföldön. Európa történelmének ez a Kr. u. 1. századtól Kr. u. 6. századig terjedő 600 éve alatt birodalmak tűntek el és újak alapultak. A területünkön élő szarmatákat elsodorja a hun törzsszövetséggel érkező „nagy népvándorlás” hulláma, majd a szövetségből kiváló gepidák hozzák létre új királyságukat, akiket a keletről érkező avarok győznek le és száműznek a feledésbe. Felemelkedések és bukások időszakai voltak ezek az idők, amikor a nagy birodalmak szomszédságában élő barbár népek és germán királyságok kereskedelmi partnerből vetélytárssá, szövetségesből ellenséggé vállhatott.
A régmúlt korok mellett a régészek munkájával is megismerkedhetnek az érdeklődők: a sírok bontásához használt szerszámokon és a dokumentáció alapjain kívül a kicsiknek régészeti homokozóval kedveskedünk, ahol a látottakat a gyakorlatban is kipróbálhatják.

Kurátorok: Hoppál Krisztina és F. Kovács Péter régészek

meghivo_tiszapuspoki_3-001

meghivo_tiszapuspoki_3-002

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük