A mesterség a kulcs a zárhoz. Kinyitom az ajtót, beömlik a szobába a fény

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idén 10. alkalommal került megrendezésre, mely során a Damjanich János Múzeum ebben az évben is számos színes programmal várta az idelátogatókat.
A közel két hónapot felölelő programsorozat szeptember 29-én vette kezdetét, a „Mesterségek nyomában” nevet viselő elfeledett mesterségeket bemutató interaktív délutáni foglalkozásokkal.
A program összeállításánál célunk volt, hogy minél többféle, ma már kevésbé ismert mesterség bemutatásra kerülhessen olyan alkotók által, akik ma is aktívan foglalkoznak ezekkel a tevékenységekkel.
A program első napjára Bencsik Márta szalmafonó népi iparművészt kértük fel, hogy tartson bemutatót a szalmakalap készítésről. A gyerekek nagyon élvezték a szemléletes előadást, a szebbnél szebb kalapok felpróbálását, a szalmaszálak fonását.
A következő napon egy fiatal asztalos mester, Molnár Péter segítségével próbálhatták ki a diákok, mennyire ügyesek a fafaragásban. Saját bőrükön is megtapasztalhatták mennyire nehéz kimetszeni apró motívumokat egy fa lécből. Ezen kívül megismerhettek különböző famegmunkálási technikákat, az ehhez szükséges eszközöket, fatípusokat, valamint a fába vésett faragványok szimbólumrendszerét is felvillantottuk számukra.
Az utolsó előtti napon, a Sebestyén Gyula úti külső raktárunk kapuit nyitottuk meg az érdeklődő középiskolások számára. Dr. Bagi Gábor, a Damjanich János Múzeum történészének vezetésével az Urbán-féle képkeretező műhellyel ismerkedhettek meg közelebbről a jelenlévők.
A programunk záró és egyben legnépszerűbb napján, egy kézműves sajtokat készítő besenyszögi tehetséges, fiatal pár Héja Anita és Róbert voltak vendégeink. A tehéntej feldolgozásának folyamatáról meséltek a gyerekeknek. A foglalkozás végén minden tanuló elkészíthette, majd hazavihette saját parenyica sajtját.
Örömmel kijelenthetjük, hogy a program sikeresen zárult, hiszen összesen 134 fő vett részt a foglalkozásokon. Közülük többen is jelezték, hogy szívesen kipróbálnák magukat kalapkészítő nyári táborban, sőt többen rácsodálkoztak, hogy mennyivel finomabbak a házi sajtok, mint a megszokott boltban kaphatóak.
Mivel sikeres volt programunk, terveink szerint jövőre újra megrendezzük, más iskolák és további mesterek bevonásával.
Tóth Zsanett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük